Jaarlijks sterven meer dan een miljoen mensen als een gevolg van besmetting door chemicaliën. Dat blijkt uit een rapport van UNEP, het milieuagentschap van de Verenigde Naties. Het snel toenemend gebruik van chemicaliën vormt dan ook wereldwijd een ernstige bedreiging van de volksgezondheid.

Wereldwijd blijft de productie en het gebruik van chemicaliën stijgen. Tegen 2020 zal er in Noord-Amerika en Europa een kwart meer geproduceerd worden dan nu het geval is. Dat is echter nog maar kleine koek vergeleken met Afrika en het Midden-Oosten, waar er tegen het einde van het decennium 40 procent meer geproduceerd wordt. In Azië gaat het zelfs om 50 procent.

“Van de meer dan 140.000 chemicaliën die vandaag op de markt zijn, is maar van een fractie onderzocht wat de gevolgen zijn voor mens en milieu”, stelt UNEP in een nieuw rapport. Dat maakt dat chemicaliën wereldwijd in de top 5 van de doodsoorzaken staat, goed voor meer dan een miljoen doden per jaar. Dat is echter nog maar een fractie van het aantal zieken en gewonden.

Economie
“Wereldwijd, en met name in ontwikkelingslanden en opkomende economieën, zijn gemeenschappen meer en meer afhankelijk van chemische producten, van meststoffen en petrochemische stoffen tot plastic, voor hun economische ontwikkeling en verbeterde levensomstandigheden”, zegt UNEP-directeur Achim Steiner. “Maar de voordelen van chemicaliën mogen niet ten koste zijn van de menselijke gezondheid en het milieu.”

Niet alleen voor de gezondheid van de mens en dieren is het pesticidengebruik fataal. Ook de economische gevolgen zijn voelbaar, zeker in crisistijden.  Het verlies door een slecht beheer van chemicaliën wordt geschat op 186 miljard euro. In China alleen al is er een verlies van 500 miljoen euro enkel en alleen in de commerciële visserij.

Bron: De Morgen

 

Share This